Φωκίδα – Παραλίες

 

Άγιος Βασίλης

Άγιος Νικόλαος

Αν και φημίζεται για τα βουνά , τις ορεινές ομορφιές, τη φύση και το πράσινο, η Φωκίδα διαθέτει παραλιακή ζώνη με πανέμορφες θάλασσες και μοναδικές παραλίες. Η παραλιακή ζώνη της Φωκίδας ορίζεται από τις παραλίες του Γαλαξιδίου , της Ιτέας  και της Δεσφίνας , αλλά και τις ακτές της Δωρίδας, του Τολοφώνα ,του Ευπαλίου  κά. Μικροί και μεγαλύτεροι κολπίσκοι κατά μήκος της ακτής, με βότσαλο ή ολόχρυση άμμο, οργανωμένες και κοσμικές ή απόμερες και παρθένες, οι παραλίες της περιοχής καλύπτουν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.

Οι περισσότερες παραλίες του Γαλαξιδίου  είναι ανοργάνωτες, με το φυσικό τοπίο απείραχτο, όμως υπάρχει κι ένας αριθμός οργανωμένων παραλιών πολύ κοντά στην ναυτική πολιτεία της Φωκίδας. Ο Άγιος Βασίλειος θεωρείται η πιο όμορφη και βρίσκεται πριν τους Άγιους Πάντες, όμως πολύ κοντά στην πόλη υπάρχει πλήθος άλλων κολπίσκων. Οι παραλίες στην Ιτέα  είναι οι περισσότερες αμμώδεις και συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των επισκεπτών. Είναι οργανωμένες και στα beach bar τους διοργανώνονται ξέφρενα πάρτι! Το Μαϊάμι, το Τροκαντερό, ο Προφήτης Ηλίας είναι μερικές μόνο από τις παραλίες αυτές.

Η Δεσφίνα  διαθέτει παραλίες λιγότερο κοσμικές, εξίσου όμως όμορφες. Καταγάλανα νερά και βότσαλα στην πλειοψηφία. Τα καλοκαίρια γεμίζουν από τους παραθεριστές της Φωκίδας που αποζητούν μια βουτιά στη θάλασσα, κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Η δυτική πλευρά της Φωκίδας διαθέτει πλούσιες ακτές, αλλά και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κόλπου, τα Τριζόνια, που διαθέτουν εντυπωσιακές παραλίες. Η παραλία Σεργούλας  και ο παραθαλάσσιος οικισμός Μαραθιάς  η Γλυφάδα,  απέναντι από το νησί, ο παραλιακός Άγιος Νικόλαος, από όπου φεύγουν καραβάκια για το Αίγιο, είναι μερικές μόνο από τις παραλίες της πλευράς αυτής.

 

Άγιοι Πάντες

Το πιο κοντινό ίσως μέρος μετά το γαλαξίδι για βουτιά… και για κοντοσούβλι στο καπάκι, αν δεν μπορούμε να περιμένουμε το Μάνθο το απόγευμα.

 

Χιλιάδου

Αμμώδης παραλία, με πολλούς επισκέπτες η παραλία της Χιλιαδού, με τα τελευταία χρόνια να την έχει αναδειξεί σε τουριστικό θέρετρο της περιοχής μας.

 

Παραλία στο Σκάλωμα

Βαθία καταγάλανα νερά σε αυτή την όμορφη παραλία.. στο γραφικό και πανέμορφο Σκάλωμα.

 

Παραλία Σεργούλας

Μια από τις πιο όμορφες και μεγάλες παραλίες του νομού με καταγάλανα νερά, καφεδάκι κοντά στο κύμα, σκιά από τα αρμυρίκια, με πολύ κόσμο όμως σε σχέση με άλλες κρυμένες ομορφιές του νομού. Χοντρό βότσαλο και σχετικά απότομη στην κλιση της.

 

Παραλία Πανόρμου

Βοτσαλωτή η παραλία του Πανόρμου, με πανέμορφα νερά, ακριβώς μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό της Φωκίδας.

 

Παραλία Μοναστηράκι

Η παραλία στο Μοναστηράκι είναι από τις πιο όμορφες της Φωκίδας, τα νερά κρυστάλινα και τα αρμηρίκια με τα τζιτζίκια τους ιδανική παρέα για ένα καλοκαιρινό μεσημέρι.

 

Παραλία Μαραθιά

Στη παραλία του Μαραθιά στη Φωκίδα (για να μην παρεξήγουμαστε με άλλους Μαραθιάδες) θα ζήσετε ξένοιαστες στιγμές σε ένα από τα πιο γραφικά καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής. Περιποιημένο λιμανάκι στο χωριό και ταβερνάκια για το μεσημεριανό μας δίπλα στη θάλασσα.

 

Παραλία Ερατεινής

Στην παραλία της Ερατεινής στη Φωκίδα μπορείτε να απολαύσετε δροσερές βουτιές στα νερά του Κορινθιακού, ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο χωριό, αλλά και πριν η μετά από αυτόν… υπάρχουν εναλακτικές για μια γρήγορη βουτιά χωρίς να γράψουμε και πολλά χιλιόμετρα.

 

Παραλία Γλυφάδας

Η παραλία της Γλυφάδας στη νότια Φωκίδα είναι η βοτσαλωτή ακτή μπροστά από τον οικισμό, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα του νομού Παραλίες στο Γαλαξίδι.
Οι παραλίες στο Γαλαξίδι θεωρούνται οι καλύτερες της περιοχής που ορίζεται από τους Δελφούς και την Αράχοβα. Οργανωμένες ή όχι, με βότσαλο ή άμμο, οι παραλίες του Γαλαξιδίου φέρνουν κοντά στη θάλασσα τους επισκέπτες ενός κατεξοχήν ορεινού προορισμού, όπως είναι ο Παρνασσός, η Οίτη και η Γκιώνα.

 

Παραλίες στη Δεσφίνα

Οι παραλίες στη Δεσφίνα αναπτύσσονται στην παραλιακή ζώνη της περιοχής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς με τους ελάχιστους κατοίκους. Ζωντανεύουν όμως τα καλοκαίρια, όταν γεμίζουν από τους παραθεριστές της Φωκίδας που αποζητούν μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της θάλασσας, κολύμπι και ηλιοθεραπεία

*μερικά κείμενα δανεισμένα από το terrabook.
Τα δανειζόμαστε μέχρι το καλοκαίρι που θα εμπλουτίσουμε τη σελίδα μας με δικό μας φωτογραφικό υλικό και τις ποιο φρέσκες εμπειρίες μας.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Εορτολόγιο