Από τον τ. Πρόεδρο της Κοινότητάς μας: Στάθη Μαρματάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ – ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Γαλαξείδι 18 Μαρτίου 2021

Ευσταθίου Μαρματάκη                               Προς  –  τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό

πρώην Προέδρου Τοπικού  Διαμ/τος                      το Δήμαρχο Δήμου Δελφών, Π. Ταγκαλή

Πεντεορίων Δήμου Γαλαξειδίου                Κοιν.  βουλευτή Ιωάννη Μπούγα

Θέση Κεραμού                                                     Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δελμούζο

Γαλαξείδι Τ.Κ. 33200                                           Δήμο Δωρίδας , υπόψη κ. Δημάρχου

                                                                            Δ.Ε. του Δήμου Δελφών

Θέμα :    Δασικοί χάρτες

 

Κύριοι, Περιφερειάρχα, Δήμαρχε,

αναφερόμενος στο θέμα που εδώ κι ένα περίπου μήνα ταλανίζει όχι μόνο τον τόπο μας αλλά όλη την επικράτεια, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα παρακάτω.

Βάσει νόμων και για στήριξη των αγροτών και των Κοινοτήτων, την περίοδο 1967-1972 , έγιναν απαλλοτριώσεις εκ μέρους των Κοινοτήτων επί εκτάσεων της περιφέρειας των τελευταίων.  Για τις εκτάσεις αυτές ανά τεμάχιο είχε συνταχθεί τοπογραφικό από τις υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας Φωκίδας κι είχαν συναφθεί συμβόλαια.

Τα συμβόλαια αυτά τηρήθηκαν στα βιβλία των Κοινοτήτων και μετά τους νόμους περί συνένωσης δήμων και κοινοτήτων, τόσο για τους Καποδιστριακούς δήμους όσο και για τους Καλλικρατικούς, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ενημέρωσαν τις προϊστάμενες αρχές. Παλιά δεν υπήρχαν, συντεταγμένες  ούτε ηλεκτρονικές εφαρμογές, η δε αστυφιλία τη δεκαετία του 1980 επέφερε παραμέληση έως και σε αρκετές περιπτώσεις,  εγκατάλειψη της γης, ορεινής και ημιορεινής.

Το ίδιο διάστημα οι υπηρεσίες του δασαρχείου,  λειτουργούσες βάσει νόμων, προέβαιναν σε χαρακτηρισμούς περιοχών, εν αγνοία ιδιοκτητών, φυσικών προσώπων, Κοινοτήτων και Δήμων αρχικά και μετέπειτα μόνο Δήμων. Ο τρόπος… λειτουργίας  του Δασαρχείου θεωρείτο απρόσβλητος και οι εκάστοτε  Δήμαρχοι … απέφευγαν οποιαδήποτε σχεδόν κόντρα με το δασαρχείο.    Αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Εγώ ως Πρόεδρος του Διαμερίσματος των Πεντεορίων την περίοδο του 2007-2010, είχα έρθει σε αντιπαράθεση με το Δασαρχείο για  περιοχή εφαπτόμενη επί της εθνικής οδού Άμφισσας – Λιδωρίκη  ( Όμορφος Λάκκος) στη θέση ΠΑΛΑΤΙΑ,  η οποία βάσει δύο συμβολαίων ανήκε στην Κοινότητα Πεντεορίων.

Η περιοχή αυτή εκχωρείτο κατ επανάληψη στις εταιρείες κατασκευής της εθνικής οδού επί δεκαετίες και τώρα μαθαίνω ότι έχει κριθεί αναδασωτέα !!!

Επειδή λοιπόν βλέπω καθημερινά τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο από έγγραφες παραστάσεις φορέων και Περιφερειών προς την Κυβέρνηση θέλω να πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβαίνει και στο νομό μας, με μπροστάρηδες τους επικεφαλής των Δήμων και της Περιφέρειας .

Γιατί να χαθούν ιδιοκτησίες των πολιτών και των Δήμων;  Τόποι που έχουν ποτιστεί με ιδρώτα και αίμα είναι δυνατόν ν αλλάζουν χέρια με το απλό πάτημα ενός κουμπιού;

Οι καιροί αλλάζουν, πολύς κόσμος κι ιδιαίτερα νέοι, επιστρέφουν στους τόπους τους, γι να ασχοληθούν με τη μητέρα γη. Εσείς δε θα πρέπει να μεριμνήσετε για την προστασία της ιδιοκτησίας τόσο των πολιτών όσο και τη δική σας;

Κι αν τυχόν αντιταχθεί ότι είναι αδύνατος η υλοποίηση καταγραφής  των ιδιοκτησιών των δήμων, συνεργαστείτε με την υπηρεσία του κτηματολογίου και με την επίκληση των συμβολαίων, ορίσετε δικές σας περιοχές όσες  δεν ανήκουν στα φυσικά και νομικά πρόσωπα.   Συνεργαστείτε, ενεργείστε και διασφαλίστε τις περιουσίες των δήμων και των πολιτών  γιατί όλος ο κόσμος έχει χάσει τον ύπνο του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία του που ήδη είναι προσβεβλημένη από την πανδημία.

Με εκτίμηση  Ευστάθιος Μαρματάκης